واژه تلنگر را اولین بار، ریچارد تیلر، استاد علوم رفتاری و اقتصاد و برنده جایزه نوبل اقتصاد سال ۲۰۱۷ به همراه همکارش، کس سانستین به کار برد. آنها کتابی به نام تلنگر منتشر کردند که در آن درباره روشهای بهبود تصمیمگیری در زمینههای مختلف مانند اقتصاد و سلامت صحبت کردهاند. تلنگری که در کتاب تلنگر برای ایران ذکر شده است نیز، برگردانی از همان تلنگر است و به نوعی به آن اشاره میکند. و اما درباره این کتاب بیشتر بدانیم.
یکی از مهمترین سوالاتی که لازم است به آن پاسخ دهیم این است: دولت چگونه با کمک ابزارهایی که در دست دارد، در جهت تغییر رفتارهای روزمره شهروندان به نفع صلاح عمومی جامعه قدم برمیدارد؟ این پرسش، که سوالات بسیاری را همراه با خود میآورد، درونمایه این کتاب است. اما برای اینکه بتوان به آن پاسخ داد لازم است ابتدا درباره این موضوعات نیز اطلاعات بیشتری کسب کنیم: مثلا رفتارهای ما چگونه شکل میگیرد؟ آیا صرفا از روی آگاهی است یا عواملی مانند ترس از مجازات و یا کسب نفع بیشتر یا عواملی بسیار فراتر از اینها نیز در آن دخیل است؟
تلنگر برای ایران، نتیجه پژوهشها و تحقیقات علیرضا نفیسی، محسن اشعاری و سعید طهماسبی در زمینه مطالعات موردی سیاستگذاری تغییر رفتار در ایران و جهان است.