در گزارش فراتحلیل پیشینه پایش ها، پیمایش های گذشته سرمایه اجتماعی به لحاظ مفهومی و روش شناختی نقد و بررسی شد. گزارش حاضر با بهره گیری از نتایج گزارش اول و فراتحلیل ادبیات نظری و تحلیل خبرگانی، مدلی برای سنجش سرمایه اجتماعی حاوی ۳ شاخص، ۸ نماگر و ۴۰ مؤلفه ارائه می دهد. همچنین منطق ریاضیاتی رسیدن به مفهوم سرمایه اجتماعی از بین مؤلفه های متکثر که مبتنی بر روش استقرایی است، توضیح داده می شود.
این گزارش با بهره گیری از دیدگاه متفکران و صاحبنظران این عرصه سه مؤلفه «اعتماد اجتماعی»، «نکویی رابطه دولت ملت» و «مشارکت اجتماعی» را به عنوان مهم ترین عناصر سنجش سرمایه اجتماعی معرفی کرده است. این شاخص ها در ارتباط دولت و ملت بازتعریف شده و با مؤلفه های مختلفی از ادبیات نظری و پیمایش های گذشته غنی شده است.
هریک از شاخص ها با وزن دهی نظری (با استفاده از روش دلفی و مراجعه به خبرگان) و زمینه ای (با مراجعه به بسترهای تحلیل فضای مجازی) در محاسبه میزان سرمایه اجتماعی نهایی اثرگذار می شود. پس از نهایی شدن شاخص ها، هرکدام از آنها از خلال برخی نماگرها و مؤلفه ها، به سنجش پنداشت ها و تحلیل احساسات کاربران در بسترهای تحلیلی انتخاب شده (پست توئیتر، پست اینستاگرام، کامنت اینستاگرام، پست تلگرام و کامنت تلگرام) پرداخته اند.
تهیه و تدوین: آقای علیرضا حدادی، آقای رسول محسنزاده
دریافت فایل کامل گزارش (منتشر شده توسط مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی):