⚠️ اگرچه بخش مهمی از کارگران و شاغلان کشور، توسط کارفرمایان بیمه نشدهاند، اما این مسئله در بین اتباع خارجی پررنگتر است؛ به طوریکه تنها ۰.۰۱ درصد از اتباع خارجی تحت پوشش بیمه کار قرار دارند.
در حال حاضر جمعیت مهاجران خارجی در کشور، ۶.۳ میلیون نفر تخمین زده میشود که از میان آنها، ۴.۲ میلیون نفر شاغلاند و تنها ۴۵ هزار نفر آنها، بیمه هستند.
با احتساب حق بیمه در سال ۱۴۰۳، در صورتی که این مهاجران بیمه میشدند، حق بیمه پرداختی آنها حدود ۱۷۰ همت در سال بود و با احتساب حق بیمه در سال ۱۴۰۲، درآمد از دسترفته ناشی از عدم بیمه اتباع خارجی در سال ۱۴۰۲، ۱۱۰ همت برآورد میشود.
این در حالیاست که کسری نقدینگی سازمان تامین اجتماعی در سال ۱۴۰۲، ۸۷ همت بودهاست.
⭕ نکته قابل توجه دیگر آن است که با افزایش جمعیت اتباع خارجی از یک سو و عدم پرداخت حق بیمه اکثریت قریب به اتفاق شاغلین آنها از سوی دیگر، اشتغال غیررسمی در کشور گسترش مییابد.
لازم به ذکر است بر اساس نتایج آخرین سرشماری کشور، ۹۶ درصد از اتباع خارجی در ایران را مهاجران افغانستانی تشکیل میدهند که با توجه به موج مهاجرت افغانستانیها در سه سال گذشته، درصد آنها بیش از این مقدار نیز برآورد میشود.
⬅️ با مقایسه آمار آژانس پناهندگان سازمان ملل و دادههای سرشماری سال ۱۳۹۵، میتوان جمعیت اتباع خارجی در ایران را ۶.۳ میلیون نفر تخمین زد که این عدد با اظهارات رییس سازمان ملی مهاجرت نیز همخوانی دارد.